In Stoutenburg zijn 2 'collectieve zonnedaken' aangelegd, een project van Energiecoöperatie DEEL ism Vallei Horstee. Update: het 1e dak is maandag 5 juni aangesloten op het net en levert al zonnestroom! het 2e dak volgde kort daarna. En najaar 2023 starten we de voorbereidingen en inschrijving voor 2 nieuwe daken.

MEEDOEN aan een 'Collectief Zonnedak'
Deelname staat open voor mensen die wonen in het 'postcodegebied' rondom de zonnedaken, dus in Leusden, Achterveld en Stoutenburg. Met de gezamenlijke inleg van de deelnemers worden de installaties gefinancierd (een certificaat per zonnepaneel). Daarvoor krijg je als deelnemer elk jaar een vergoeding voor de zonnestroom opbrengst van 'jouw' zonnepanelen. Er is een zonnedak-coöperatie opgericht, Coöperatie DEEL Collectieve Zonnedaken, om de installaties te beheren en de opbrengst te verrekenen. De daken worden gehuurd voor 15 jaar, dat is de looptijd van het project. Het is mogelijk om certificaten tussentijds door te verkopen aan iemand anders die in het postcodegebied woont. Daarover zijn bij aanvang van het project afspraken gemaakt in een deelnemers-reglement.

Update 5 juni: Goed nieuws: fa. van Ginkel heeft de 230 zonnepanelen op het dak aan de Ruifweg al geïnstalleerd; de installatie is door Stedin aangesloten op het net, en levert vanaf vandaag zonnestroom! Het dak aan de Stoutenburgerlaan volgt later deze maand. 43 deelnemers doen mee aan deze collectieve zonnedaken. Uit giften zijn 9 certificaten geregistreerd voor de Voedselbank, zodat zij jaarlijks delen in de opbrengst. Ook de gemeente Leusden droeg hieraan bij met een gift voor 3 certificaten. Op woensdag 7 juni is de feestelijke opening van het eerste dak. Update 30 juni: ook de 170 panelen op het dak aan de Stoutenburgerlaan leveren al zonnestroom!

Inschrijving weer geopend: Er waren meer inschrijvingen dan certificaten, en er staan al mensen op de wachtlijst. Dus vanwege de grote belangstelling en de goede ervaringen bij zowel deelnemers als dak-eigenaren, starten we de voorbereidingen voor 2 nieuwe collectieve daken. Belangstelling? contact ons via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

MEER INFORMATIE en meedoen
Lees verder: Collectieve Zonnedaken - samen zonnepanelen op een groot dak

Foto's: installatiewerkzaamheden en zonnepanelen gereed op locatie Ruifweg, en deelnemersavond maart 2023

2305 STBproject Rw42305 STBproject Rw72303 STBproject deelnemersavondLogo DEEL Collectieve Zonnedaken