Zoekt u informatie of advies over isoleren, of zonnepanelen op het dak? Wat te doen als de CV ketel aan vervanging toe is? DEEL brengt u graag in contact met initiatieven en dorpsgenoten die hiermee ervaring hebben. We kijken waar we samen inkoopacties kunnen organiseren. En ook: Slim met energie omgaan om de energierekening te verlagen.

DEEL Energie Leusden is een brede organisatie met ruimte voor allerlei energie-initiatieven, voor bewoners van koop- en huurwoningen. Van zonnepanelen en isolatie, collectieve inkoopacties en nieuwe Zonnedaken, tot autodelen, laadpalen, en wellicht zelfs een buurtmolen.

Informatie en advies is oa te vinden bij:

 • Milieu Centraal - een uitgebreide website met onafhankelijke, praktische informatie
 • Energieloket IkWilWatt - het energieloket van de gemeente Leusden, voor oa advies een energiegids of ervaren adviseur

Samenwerken en Inkoopacties
Als we samenwerken kunnen we meer bereiken. Daarom gaan we kijken waar we samen inkoopacties kunnen organiseren. Samen aan de slag, dan helpen we elkaar verder!
Bovendien kun je ook energie besparen door slim met energie om te gaan. Wat is jouw gouden tip? We gaan een goede manier zoeken om onze tips te delen.

Zie bijvoorbeeld CV-ketel? Zet 'm op 60! en onze Collectieve Inkoopactie Zonnepanelen (najaar 2021)

Zonnepanelen op je eigen dak?
Steeds meer woningen hebben zonnepanelen. Daarmee maak je je eigen zonnestroom, en wat je over hebt wordt vanzelf aan het net geleverd. Zonnepanelen zijn steeds betaalbaarder geworden, en bovendien kun je de btw terugvragen.

 • Voor informatie kun je oa terecht bij Milieu Centraal - alles over zonnepanelen
 • Voor advies door een energiegids kun je contact opnemen met Energieloket IkWilWatt 
 • Huurders zijn afhankelijk van de verhuurder. WSL en sommige andere verhuurders laten al zonnepanelen installeren. Ben je huurder, en wil je hiermee aan de slag of wil je met anderen overleggen? Laat het ons weten via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Je kunt als huurder ook meedoen in een collectief dak, binnenkort starten we daarvoor een nieuw project.
 • Is jouw dak niet geschikt voor zonnepanelen? doe dan mee in een collectief zonnedak.
 • Zie ook de Zonnedaken Teller

Slim verwarmen - klaar voor de toekomst?
Hoe gaan we in de toekomst onze woningen verwarmen? Welke aanpassingen zijn daarvoor nodig? En hoe gaan we dat betalen? 'Van het aardgas af' is een hele grote verandering, die we alleen samen voor elkaar kunnen krijgen. Wat het alternatief voor aardgas gaat worden is nu nog niet bekend. Daarom is het advies om uw woning te isoleren. Dat is sowieso goed: het verlaagt je energierekening, het maakt je woning comfortabel warm, én het maakt je huis klaar voor de toekomst als we op een andere manier van verwarmen gaan overschakelen.

 • Voor informatie kun je oa terecht bij Milieu Centraal - duurzaam verwarmen en bespaartips verwarming 
 • Voor advies door een energiegids kun je contact opnemen met Energieloket IkWilWatt 
 • Huurders zijn afhankelijk van de verhuurder. WSL en sommige andere verhuurders zijn bezig met het verduurzamen van woningen. Ben je huurder, en wil je hiermee aan de slag of wil je met anderen overleggen? Laat het ons weten via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Informatie voor huurders vind je ook bij de Woonbond.
 • Zie ook Warmteplan Leusden voor meer informatie over de plannen van de gemeente

Zonnedaken Teller Leusden

x
ZONNEDAKEN OP WONINGEN
x
ZONNEDAKEN OP BEDRIJVEN
x
ZONNESTROOM (MW) GEÏNSTALLEERD VERMOGEN


Bron: CBS (t/m 2019) en DEEL; update nov 2021

We produceren op deze 2.680 zonnedaken van woningen en bedrijven al voldoende Leusdense zonnestroom voor het gebruik van
ruim 5.000 huishoudens, dat is 38% van alle inwoners van Leusden en er komen steeds meer zonnepanelen bij.

Oproep: Heb je onlangs zonnepanelen op je dak gelegd? laat het dan weten voor onze volgende update van de Zonnedaken Teller!