In Stoutenburg zijn 2 'collectieve zonnedaken' in voorbereiding, een project van Energiecoöperatie DEEL ism Vallei Horstee. De projectlocaties zijn aan de Ruifweg en de Stoutenburgerlaan, twee grote daken met in totaal 400 zonnepanelen. Inwoners van Leusden, Achterveld en Stoutenburg kunnen meedoen. Ook huurders kunnen zo eigen zonnepanelen te kopen.

MEEDOEN aan een 'Collectief Zonnedak'
Deelname staat open voor mensen die wonen in het 'postcodegebied' rondom de zonnedaken, dus in Leusden, Achterveld en Stoutenburg. Met de gezamenlijke inleg van de deelnemers worden de installaties gefinancierd (een certificaat per zonnepaneel). Daarvoor krijg je als deelnemer elk jaar een vergoeding voor de zonnestroom opbrengst van 'jouw' zonnepanelen. Er wordt projectcoöperatie opgericht, om de installaties te beheren en de opbrengst te verrekenen. De daken worden gehuurd voor 15 jaar, dat is de looptijd van het project. Het is mogelijk om certificaten tussentijds door te verkopen aan iemand anders die in het postcodegebied woont. Daarover worden bij aanvang van het project afspraken gemaakt in een deelnemers-reglement.

Update 17 maart: Goed nieuws! 43 deelnemers hebben hun deelname bevestigd, met financiering voor alle certificaten. Er waren zelfs meer inschrijvingen dan certificaten, dus sommige mensen krijgen minder certificaten dan aangevraagd. Uit de toegezegde giften kunnen we 7 certificaten registreren voor Voedselbank, en de gemeente vulde dit aan met een onverwachte gift voor 3 certificaten. Zo komt het totaal op 10 certificaten voor de Voedselbank. We gaan nu opdracht geven aan fa. van Ginkel om de zonnepanelen te installeren.

INSCHRIJVING voor deelname aan de collectieve zonnedaken:
- inleg per certificaat is 340 euro
- in de 1e ronde max. 6 zonnepanelen per deelnemer; er zijn 400 panelen beschikbaar
- verwachte terugverdientijd is 8-10 jaar (m.n. afhankelijk van de ontwikkeling van de elektriciteitsprijs)
- evt giften worden gebruikt om een aantal panelen aan te kopen, waarvan de opbrengst jaarlijks ten goede komt aan de Voedselbank Leusden
Ga naar het [ inschrijfformulier voor deelname ] - inschrijving is gesloten, alle certificaten zijn al toegekend. Wilt u op de hoogte blijven van nieuwe projecten? meld u dan aan voor de nieuwsbrief, of word lid, dan houden we u op de hoogte.

Contact en informatie: mail ons via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Werkgroep: Dirk Jan Bleijerveld, Marian Marseille, Marc Meulemans en Alex van der Wijk (leden oprichtingsbestuur) ism Frank Jansen en Bart van den Heuvel

Zie hieronder voor meer uitleg en achtergrondinformatie.

- - -
HOE VER ZIJN WE AL?
(update 18 mrt)
- RVO heeft de SCE subsidie toegekend voor beide locaties
- projectcoöperatie 'DEEL Collectieve Zonnedaken' wordt op maandag 27 maart officieel opgericht, om het beheer van de zonnedaken te regelen
- we gaan de zonnestroom aan het net leveren via Greenchoice, zij hebben al een concept-overeenkomst gestuurd op basis van variabele tarieven (huidige tarief is 0,20-0,30 euro/kWh)
- Stedin heeft bevestigd dat beide locaties op het net aangesloten kunnen worden; op beide locaties zijn de voorbereidngen al gestart
- een technisch bureau heeft een draagkracht-berekening gemaakt en bevestigd dat beide daken sterk genoeg zijn voor het extra gewicht van de zonnepanelen, dus geen aanpassingen nodig
- de notaris stelt de opstalovereenkomsten formeel vast, om de huur van beide daken te regelen
- verzekeringen en andere dingen zijn uitgezocht; mede met de ervaringen van Zonnedak de Korf en Zonnedak Valleizon
- we hebben een manier gevonden om Leusdenaren met een krappe beurs via de Voedselbank te laten meedelen in de opbrengst
- de begroting is opnieuw doorgerekend: de inleg is 340 euro per paneel tbv de verwachte installatie- en oprichtingskosten; verwachte terugverdientijd is 8-10 jaar (met name afhankelijk van de ontwikkeling van de elektriciteitsprijs).

De locatie-eigenaren hebben hun medewerking toegezegd, door hun dak beschikbaar te stellen en als deelnemer. We hebben dit project gezamenlijk opgepakt vanuit de afspraak dat het project doorgaat, ténzij er iets onverwachts en onoplosbaars gebeurt. En dat we er gezamenlijk een mooi project van maken, dat interessant is zowel voor deelnemers als voor locatie-eigenaren om aan mee te doen.

Werkgroep: Dirk Jan Bleijerveld, Marian Marseille, Marc Meulemans en Alex van der Wijk (leden oprichtingsbestuur) ism Frank Jansen en Bart van den Heuvel
Contact: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

- - -
MEER ACHTERGROND INFORMATIE

- Bij RVO is een SCE-subsidie aangevraagd, en deze is voor bedie locaties toegekend. Dit is de landelijke regeling 'Subsidie Coöperatieve Energieopwekking (SCE)', een nieuwe subsidieregeling voor collectieve (postcoderoos) zon-op-dak projecten, met een looptijd van 15 jaar, uitgevoerd door RVO, met een opbrengst-vergoeding voor de geproduceerde zonnestroom.
- Zonnepanelen: 400 panelen a 410 Wp, op oost-west daken; met centrale omvormers waarop in de toekomst evt een accu aangesloten kan worden
- Aantal deelnemers: de SCE regeling stelt dat er per projectlocatie 'minimaal 1 deelnemer per 5 kWp opgesteld vermogen' moet zijn. De installaties hebben een totaal vermogen van 164 kWp, dus er zijn minimaal 35 deelnemers nodig, die samen voldoende geld inleggen voor 400 panelen.
- In Leusden zijn al twee collectieve zonnedaken (Zonnedak de Korf en Zonnedak Valleizon, beide met subsidie vanuit de 'oude' postcoderoosregeling); de kennis en ervaring daarvan wordt gedeeld voor deze nieuwe collectieve daken.
- De nieuwe daken krijgen subsidie uit de nieuwe SCE-regeling. Er zijn enkele verschillen met de oude postcoderoosregeling: o.a. de mogelijkheid om je certificaten 'mee te nemen' als je verhuist naar buiten het postcodegebied. Ook wordt de opbrengst van een SCE-project uitbetaald via de zonnedak-coöperatie, ipv een verrekening via de jaarnota van je energieleverancier. Verder kun je ook meedoen aan een SCE-project als je al zonnepanelen op je eigen dak hebt, ongeacht het aantal panelen, want de opbrengst wordt niet verrekend met je jaarnota.
- Afspraken met de locatie-eigenaar zijn vastgelegd in een opstalovereenkomst (oa verzekeringen, vergoeding voor gebruik van het dak, en wat er met de installatie gebeurt na 15 jaar).
- In de SCE-regeling is bepaald dat alle stroom aan het net geleverd moet worden, via een aparte meter. Ivm de krapte op het stroomnet worden er max 230 panelen per locatie geplaatst, zodat een kleinverbruik-aansluiting volstaat. Stedin heeft bevestigd dat beide installaties op het stroomnet aangesloten kunnen worden.
- Het project is opgestart door Energiecoöperatie DEEL in Leusden (een vereniging, bewonersinitiatief) ism Vallei Horstee. De installaties worden om praktische redenen ondergebracht in een project-coöperatie, waarin we in de toekomst nog meer nieuwe collectieve zonnedaken kunnen toevoegen.

 

Zonnedaken Teller Leusden

x
ZONNEDAKEN OP WONINGEN
x
ZONNEDAKEN OP BEDRIJVEN
x
ZONNESTROOM (MW) GEÏNSTALLEERD VERMOGEN


Bron: CBS (t/m 2019) en DEEL; update nov 2021

We produceren op deze 2.680 zonnedaken van woningen en bedrijven al voldoende Leusdense zonnestroom voor het gebruik van
ruim 5.000 huishoudens, dat is 38% van alle inwoners van Leusden en er komen steeds meer zonnepanelen bij.

Oproep: Heb je onlangs zonnepanelen op je dak gelegd? laat het dan weten voor onze volgende update van de Zonnedaken Teller!