In Stoutenburg zijn 2 'collectieve zonnedaken' in voorbereiding, een project van Energiecoöperatie DEEL ism Vallei Horstee. De projectlocaties zijn aan de Ruifweg en de Stoutenburgerlaan, twee grote daken met in totaal 400 zonnepanelen. Inwoners van Leusden, Achterveld en Stoutenburg kunnen meedoen. Ook huurders kunnen zo eigen zonnepanelen te kopen.

MEEDOEN aan een 'Collectief Zonnedak'
Deelname staat open voor mensen die wonen in het 'postcodegebied' rondom de zonnedaken, dus in Leusden, Achterveld en Stoutenburg. Met de gezamenlijke inleg van de deelnemers worden de installaties gefinancierd (een certificaat per zonnepaneel). Daarvoor krijg je als deelnemer elk jaar een vergoeding voor de zonnestroom opbrengst van 'jouw' zonnepanelen. Er wordt zonnedak-coöperatie opgericht, om de installaties te beheren en de opbrengst te verrekenen. De daken worden gehuurd voor 15 jaar, dat is de looptijd van het project. Het is mogelijk om certificaten tussentijds door te verkopen aan iemand anders die in het postcodegebied woont. Daarover worden bij aanvang van het project afspraken gemaakt in een deelnemers-reglement.

We hebben een manier gezocht, en gevonden, om een deel van de opbrengsten ten goede te laten komen aan Leusdenaren met een krappe beurs. Daarvoor krijgen deelnemers bij inschrijving de mogelijkheid een extra gift te doen, waarmee we een aantal panelen kunnen aankopen. De opbrengst van deze panelen komt dan jaarlijks ten goede aan de Voedselbank Leusden.

Update 20 nov: De SCE-subsidie is onlangs toegekend voor beide daken. De voor-inschrijving is gestart (met direct al 35 aanmeldingen en opties op 200 panelen). Om zoveel mogelijk mensen de gelegenheid te geven om mee te doen, zijn in de 1e ronde max. 6 panelen per deelnemer beschikbaar. In de 2e ronde komen de resterende panelen beschikbaar.  De definitieve inschrijving en betaling volgt later, zodra we zeker weten dat alles rond is en de installatie-werkzaamheden gaan starten. Naar verwachting kunnen de zonnepanelen in feb / mrt 2023 geïnstalleerd worden.

VOORINSCHRIJVING voor deelname aan de collectieve zonnedaken:
- inleg per certificaat is 340 euro
- in de 1e ronde max. 6 zonnepanelen per deelnemer
- verwachte terugverdientijd is 8-10 jaar (m.n. afhankelijk van de ontwikkeling van de elektriciteitsprijs)
- definitieve inschrijving en betaling volgt later, zodra we zeker weten dat alles rond is en de installatie-werkzaamheden gaan starten
- evt giften worden gebruikt om een aantal panelen aan te kopen, waarvan de opbrengst jaarlijks ten goede komt aan de Voedselbank Leusden
Ga naar het inschrijfformulier voor deelname om in te schrijven met het gewenste aantal panelen en evt een extra gift.

Contact en informatie: mail ons via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., ook als je (nog) niet wilt inschrijven voor deelname, maar wel op de hoogte wilt blijven.

Zie hieronder voor meer uitleg en achtergrondinformatie.

- - -
HOE VER ZIJN WE AL?
(update 20 nov)
- goed nieuws: de SCE subsidie is toegekend, de bevestiging kwam vorige week!
- we gaan de zonnestroom aan het net leveren via Greenchoice, zij hebben al een concept-overeenkomst gestuurd op basis van variabele tarieven (huidige tarief is 0,20-0,30 euro/kWh)
- Stedin heeft bevestigd dat beide locaties op het net aangesloten kunnen worden
- een technisch bureau heeft een draagkracht-berekening gemaakt en bevestigd dat beide daken sterk genoeg zijn voor het extra gewicht van de zonnepanelen
- er zijn intentie/opstalovereenkomsten met de locatie-eigenaren getekend
- de notaris gaat de opstalovereenkomsten formeel vaststellen, met de statuten voor de project-coöperatie
- verzekeringen en andere dingen zijn uitgezocht; mede met de ervaringen van Zonnedak de Korf en Zonnedak Valleizon
- we hebben een manier gevonden om Leusdenaren met een krappe beurs via de Voedselbank te laten meedelen in de opbrengst
- de begroting is opnieuw doorgerekend: de inleg wordt 340 euro per paneel tbv de verwachte installatie- en oprichtingskosten; verwachte terugverdientijd is 8-10 jaar (met name afhankelijk van de ontwikkeling van de elektriciteitsprijs)
- er zijn veel belangstellenden in de mailinglijst, en in korte tijd al opties op ca 200 panelen via de voor-inschrijving

VOLGENDE STAPPEN zijn onder andere:
- het zonnepanelen bedrijf zou de panelen in april / mei 2023 kunnen installeren
- voorinschrijving is gestart; definitieve inschrijving en betaling volgt later, zodra we zeker weten dat alles rond is en de installatie-werkzaamheden gaan starten
- we organiseren een informatie-avond in december / januari (datum volgt binnenkort)
- en een discussie/werkoverleg over het deelnemers-reglement en andere afspraken

De locatie-eigenaren hebben hun medewerking toegezegd, door hun dak beschikbaar te stellen en als deelnemer. De afspraak is dat het project doorgaat, ténzij er iets onverwachts en onoplosbaars gebeurt. En dat we er gezamenlijk een mooi project van maken, dat interessant is zowel voor deelnemers als voor locatie-eigenaren om aan mee te doen.

Kortom de voorbereidingen zijn al ver, en we hopen voorjaar 2023 de installaties in gebruik te kunnen nemen. Heb je ook belangstelling? contact ons via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en/of vul het inschrijfformulier voor deelname in voor deelname aan de collectieve zonnedaken.

- - -
MEER ACHTERGROND INFORMATIE

- Bij RVO is een SCE-subsidie aangevraagd, en deze is voor bedie locaties toegekend. Dit is de landelijke regeling 'Subsidie Coöperatieve Energieopwekking (SCE)', een nieuwe subsidieregeling voor collectieve (postcoderoos) zon-op-dak projecten, met een looptijd van 15 jaar, uitgevoerd door RVO, met een opbrengst-vergoeding voor de geproduceerde zonnestroom.
- Zonnepanelen: 400 panelen a 410 Wp, op oost-west daken; met centrale omvormers waarop in de toekomst evt een accu aangesloten kan worden
- Aantal deelnemers: de SCE regeling stelt dat er per projectlocatie 'minimaal 1 deelnemer per 5 kWp opgesteld vermogen' moet zijn. De installaties hebben een totaal vermogen van 164 kWp, dus er zijn minimaal 35 deelnemers nodig, die samen voldoende geld inleggen voor 400 panelen.
- In Leusden zijn al twee collectieve zonnedaken (Zonnedak de Korf en Zonnedak Valleizon, beide met subsidie vanuit de 'oude' postcoderoosregeling); de kennis en ervaring daarvan wordt gedeeld voor deze nieuwe collectieve daken.
- De nieuwe daken krijgen subsidie uit de nieuwe SCE-regeling. Er zijn enkele verschillen met de oude postcoderoosregeling: o.a. de mogelijkheid om je certificaten 'mee te nemen' als je verhuist naar buiten het postcodegebied. Ook wordt de opbrengst van een SCE-project uitbetaald via de zonnedak-coöperatie, ipv een verrekening via de jaarnota van je energieleverancier. Verder kun je ook meedoen aan een SCE-project als je al zonnepanelen op je eigen dak hebt, ongeacht het aantal panelen, want de opbrengst wordt niet verrekend met je jaarnota.
- Afspraken met de locatie-eigenaar worden vastgelegd in een opstalovereenkomst (oa verzekeringen, vergoeding voor gebruik van het dak, en wat er met de installatie gebeurt na 15 jaar).
- In de SCE-regeling is bepaald dat alle stroom aan het net geleverd moet worden, via een aparte meter. Ivm de krapte op het stroomnet worden er max 230 panelen per locatie geplaatst, zodat een kleinverbruik-aansluiting volstaat. Stedin heeft al bevestigd dat beide installaties op het stroomnet aangesloten kunnen worden.
- Het project is opgestart door Energiecoöperatie DEEL in Leusden (een vereniging, bewonersinitiatief) ism Vallei Horstee. De installaties worden om praktische redenen ondergebracht in een project-coöperatie, waarin we vanaf volgend jaar nog meer nieuwe collectieve zonnedaken kunnen toevoegen.
- Organisatie/coördinatie: Marian Marseille (DEEL, en Zonnedak de Korf) en Dirk Jan Bleijerveld (Vallei Horstee).

 

Zonnedaken Teller Leusden

x
ZONNEDAKEN OP WONINGEN
x
ZONNEDAKEN OP BEDRIJVEN
x
ZONNESTROOM (MW) GEÏNSTALLEERD VERMOGEN


Bron: CBS (t/m 2019) en DEEL; update nov 2021

We produceren op deze 2.680 zonnedaken van woningen en bedrijven al voldoende Leusdense zonnestroom voor het gebruik van
ruim 5.000 huishoudens, dat is 38% van alle inwoners van Leusden en er komen steeds meer zonnepanelen bij.

Oproep: Heb je onlangs zonnepanelen op je dak gelegd? laat het dan weten voor onze volgende update van de Zonnedaken Teller!