Veel cv-ketels staan op 80 graden ingesteld, en dat is veel heter dan nodig. Op welke temperatuur staat jouw cv-ketel? Check de temperatuur, en zet 'm op 60! Zo bespaar je al snel veel gas, en daarmee energie en geld. Urgenda rekende uit dat je voordeel kan oplopen tot wel 60 euro per jaar.

zetmop60

Woensdag 31 maart 2021 organiseerden we hierover een online informatie-avond. Maar je kunt natuurlijk ook zelf aan de slag met je cv-ketel; we horen graag jouw ervaringen. Zet 'm op 60 - hieronder lees je hoe je dat doet. En als je huis al heel goed geïsoleerd is, probeer dan of de temperatuur nog lager kan; lees hieronder hoe je dat test met de 50-graden test.

Op welke temperatuur staat jouw cv-ketel ingesteld?
De installateur stelt de watertemperatuur van de verwarming meestal op 80ºC. Dat is de fabrieksinstelling. Dan blijft het in huis altijd warm, ook bij zeer strenge vorst. Maar 60ºC is vaak al voldoende om het huis goed warm te krijgen. Zeker als het huis redelijk goed geïsoleerd is, en als je niet alle kamers tegelijk verwarmt. Je verbruikt daardoor altijd iets te veel energie en betaalt meer dan nodig is. Dat kan anders!

PROBEER HET UIT - Zet 'm op 60!
Urgenda roept iedereen op om eens te kijken op welke temperatuur de cv-ketel staat ingesteld. Want ongemerkt gebruiken veel cv-ketels meer gas dan nodig is, terwijl je dat vaak eenvoudig zelf kunt aanpassen. Hoe je dat doet? Lees er alles over op zetmop60.nl:

Deze Urgenda actie wordt al door veel energiecoöperaties ondersteund. De cv-ketel op 60 graden zetten levert bijna altijd ruim voldoende warmte op om je huis goed warm te krijgen. En als het buiten erg koud is, kan je de temperatuur van de cv-ketel tijdelijk weer even verhogen. Deze snelle besparing scheelt veel gas, dus geld. En dat zonder verlies van comfort en geen risico op een koude douche.

IS UW WONING AL HEEL GOED GEÏSOLEERD? Doe dan de 50-graden test
Woningen die heel goed geïsoleerd zijn, kunnen zelfs verwarmd worden met 50 graden verwarmingswater. Milieucentraal en Slimwoner.nl maakten daarvoor de 50-graden test. Met deze test check je of jouw woning klaar is voor lage temperatuurverwarming. Hiermee zet je de eerste stap naar nieuwe warmte. Lees er alles over op Slimwoner.nl - 50-gradentest

Lukt het niet, of heb je vragen?
Stel uw vraag aan een energiegids, bij het Leusdense Energieloket IkWilWatt helpen de energiegidsen u graag verder. Neem contact op via IkWilWatt - afspraak energiegids

INFORMATIE AVOND 'CV-ketel op 60' en nieuw Collectief Zonnedak
wo 31 maart | 20:00-21:30 | online via Zoom | info en presentaties

Doe ook mee - DEEL is een vereniging (energiecoöperatie). Doe mee door lid te worden, meld je aan voor de nieuwsbrief, en deel hier je ideeën en vragen. Samen bereiken we meer!