Bij de start van het nieuwe seizoen 2021 verstuurden we vandaag de DEEL#5 nieuwsbrief. Er komt oa een Collectieve Inkoopactie voor Zonnepanelen (okt-nov 2021) en we doen mee aan de grote Energiemiddag in en rondom de Til.  En voor wie straks de verwarming weer aanzet: Zet de CV-ketel op 60! - lees verder voor meer nieuws en activiteiten.

pexels lavendel honingbij

Uitgelicht uit DEEL NIEUWS #5 - September nieuwsbrief

Subsidie van de provincie
De Provincie Utrecht heeft een subsidie regeling voor startende energiecoöperaties. We hadden een aanvraag gedaan, en onlangs kregen we positief bericht terug. De ontvangen subsidie is mn bestemd voor publiciteit en voor het opstarten van nieuwe projecten. Zo staat er vandaag een DEEL advertentie in het 'Groen(er) Wonen' Magazine van de Leusder krant. Ook hebben we een format voor projectflyers laten maken, en we hebben nu een DEEL-fietskar met informatie die flexibel te gebruiken is voor publieksactiviteiten buiten.

Najaarsactie 2021: Collectieve Inkoop Zonnepanelen
In Leusden heeft ca. 1 op de 4 woningen nu zonnepanelen, en ook steeds meer huurwoningen worden voorzien van zonnestroom. Met deze Collectieve Inkoop Actie voor zonnepanelen willen we het makkelijk maken voor anderen om ook zonnepanelen op hun dak te leggen. Het is een actie ism New Solar uit Woudenberg (in Leusden welbekend en oa ook werkzaam voor de WSL) met een online informatieavond op donderdag 21 oktober 2021.

Zaterdag 16 okt: Energiemiddag in de Til
Ism het Energieloket IkWilWatt, Energiegroep COOL en anderen wordt op zaterdagmiddag 16 oktober een energiemiddag georganiseerd in en rondom de Til. Er zal ook een informatiewagen zijn van het Duurzaam Bouwloket. Vanuit DEEL zullen we bezoekers informeren over DEEL, de Collectieve Inkoopactie voor Zonnepanelenen, en andere projecten die we vanuit DEEL kunnen oppakken. Ook gaan we graag in gesprek over de RES en keuzes tav grote enegrieprojecten.

Niet vergeten: als straks de verwarming weer aangaat - Zet de CV-ketel op 60!

Discussie avonden: Klimaat (Leusder krant); RES/ grote energieprojecten (gemeente); In gesprek met jongeren (NMU & Fort33)
- Diverse DEEL leden waren door de gemeente uitgenodigd voor een informatieavond over de uitwerking van de RES plannen. Er werden oa een aantal varianten voor zonnestroom projecten / zonnevelden gepresenteerd, die binnenkort door de gemeente in discussie avonden gebruikt zullen worden.
- De Leusder krant organiseert op maandagavond 4 oktober een klimaat discussie in de Korf. Aanmelden via oa LeusdenZonEnWind.nl
- De NMU organiseert op donderdagavond 14 oktober in Fort33 een klimaat & energie inloop voor jongeren, zie NMU | Live sessie in Leusden. (stuur svp door aan jongeren in je netwerk!

Grote zonnedaken - werk in uitvoering
Achter de schermen wordt gewerkt aan een of twee collectieve zonnedaken in het buitengebied. Vallei Horstee heeft offertes laten maken voor twee daken waar we geen problemen met de Stedin aansluiting verwachten. We kijken nu oa naar verzekeringen, en naar mogelijkheden om 2 daken tegelijk te realiseren in 1 project-coöperatie, om zo de vaste kosten nog verder te drukken. Het is een groot project en het duurt langer dan verwacht, maar het ligt zeker niet stil! Er zijn al zo'n 15 belangstellenden.

Ledenavond en meer
We hopen binnenkort een ledenavond te kunnen organiseren om plannen, werkgroepen etc te bespreken. Er zijn meer ideeën en meer projecten in voorbereiding, en verschillende leden hebben al aangegeven om op een of andere manier ook actief te willen gaan meedoen.

DEEL Energie Leusden is een vereniging (energiecoöperatie) - Sluit je aan via de nieuwsbrief, door lid te worden, door mee te doen aan webinars en projecten - Samen bereiken we meer!