De Zonnedaken Teller voor Leusden staat al op ruim 2.650 daken met zonnepanelen, met 17,5 MW vermogen. Daar produceren we voldoende zonnestroom voor het gebruik van 5.000 gezinnen, dat is 38% van alle inwoners van Leusden (update: nov 2021; bron CBS en DEEL)

Steeds meer zonnepanelen in Leusden
Inmiddels heeft meer dan 1 op de 4 eengezins woningen al zonnepanelen op het dak. Sinds 2018 zijn er veel nieuwe zonnedaken bij gekomen. Ook WSL huurwoningen worden verduurzaamd en zijn in diverse wijken al voorzien van zonnepanelen. Veel (agrarische) bedrijven hebben grote dak-installaties aangelegd, mede door de openstelling van de SDE+ subsidie. Hierdoor is de totale zonnestroom productie in Leusden sterk gestegen, zelfs verzevenvoudigd ten opzichte van 2017.

zonnedakenteller vt 2105zonnedakenteller v 2105

Voldoende zonnestroom voor 38% van alle Leusdense woningen
We produceren op onze zonnedaken al voldoende Leusdense zonnestroom voor het gebruik van ruim 5.000 huishoudens (gerekend met gemiddeld 3.000 kWh/jaar). Als we alle zonnestroom voor de woningen zouden gebruiken, hebben we al genoeg voor 38% van alle inwoners.

zonnedakenteller vp 2105In Leusden wordt 40% van de stroom gebruikt in woningen en 60% door bedrijven en andere grootverbruikers. Van ons totale elektriciteitsverbruik in Leusden kunnen we 16% uit onze eigen zonnestroom halen.

Meer elektriciteit nodig
Sinds 2011 zijn we thuis 20% minder stroom gaan gebruiken, oa door zuiniger apparaten. In de toekomst zal dat weer stijgen, oa als we verder overstappen op elektrische auto’s, warmtepompen en inductie-koken. We zijn dus goed op weg, maar er is nog veel extra duurzame elektriciteit nodig.

Oproep: heb je in 2020 of 2021 zonnepanelen op je dak gelegd?
In de CBS cijfers zit een vertraging, op dit moment zijn de cijfers t/m 2019 bekend. Daarom een oproep: heb je in 2020 of 2021 zonnepanelen op je dak gelegd? of ken je mensen in je omgeving met nieuwe zonnepanelen? Laat het dan weten voor onze volgende update van de Zonnedaken teller.

Recent toegevoegd: 300 panelen op basisschool het Ronde, panelen op 130 WSL woningen in Groenhouten en Achterveld, en 6 andere woningen in het DEEL netwerk. (juli-nov 2021)

Geef je zonnepanelen door via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.met vermelding van:
- het aantal panelen en het vermogen, de installatie datum, en het adres

zonnedakenteller vt 2105zonnedakenteller vw 2105

Zonnedaken Teller Leusden

x
ZONNEDAKEN OP WONINGEN
x
ZONNEDAKEN OP BEDRIJVEN
x
ZONNESTROOM (MW) GEÏNSTALLEERD VERMOGEN


Bron: CBS (t/m 2019) en DEEL; update nov 2021

We produceren op deze 2.680 zonnedaken van woningen en bedrijven al voldoende Leusdense zonnestroom voor het gebruik van
ruim 5.000 huishoudens, dat is 38% van alle inwoners van Leusden en er komen steeds meer zonnepanelen bij.

Oproep: Heb je onlangs zonnepanelen op je dak gelegd? laat het dan weten voor onze volgende update van de Zonnedaken Teller!